COVID-19 diye adlandırılan virüsün etkisiz hale getirilmesi için yapılan aşı çalışmaları
KORONAVİRÜS AŞISI SON AŞAMADA!
COVID-19 diye adlandırılan virüsün etkisiz hale getirilmesi için yapılan aşı çalışmalarında önemli mesafe kaydedilmis durumdadır.
Önümüzdeki günlerde kullanım ruhsatı verildikten sonra yoğun bir biçimde aşılama işlerine başlanacaktır. Bu yazımızla piyasaya sürülen aşılarla ilgili kisa bir bilgi vermek istiyoruz..
Bilindigi gibi KORONAVİRÜS (Covid19) salgın bir biçim aldıktan sonra onlarca ilaç firması, laboratuvarlar yoğun bir araştırmanın içine girdiler. Son günlerde peş peşe cesitli firmalar aşıyı bulduklarını ilan ettiler. Burada birkaçına değinmek istiyoruz. Elbette bu aşıların geniş bir analizini yapacak bir kapasitede değiliz. Amacımız okurlarımızı daha yakından bilgilendirmek olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çok sayıda firma bu konuda yarış halindedir. Şu an elimizdeki bilgilere göre resmen açıklanan aşılar şöyle:
Yukarıda adlarını yazdığımız ilk iki firmanın ruhsat işlemleri tamamlanma aşamasında olduğu için bu ayın ortasından itibaren kullanılabileceklerdir. İngiltere, BioNtech firmasına ruhsatı vermiş durumda. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da önümüzdeki günlerde bu aşının ruhsatını vereceğini ifade ediyor. Diğer aşı türlerinin de ruhsatları alındığı takdirde piyasada epey aşı türü olacaktır. Anlaşılan bu konuda büyük bir rekabet gündeme gelecektir.
Bütün aşılar yüzde yüz etkili olamaz. Örneğin, en yoğun olarak kullanılan grip aşısı sadece %65 gibi koruyucu bir etkiye sahiptir…
‘Neden bu kadar aşı türü?’ diye sorulacak olursa: Bu çeşitlilik, her aşının üretim biçiminden ve etkilerinden kaynaklanıyor. Her firma, ayrı metotlarla ve en etkilisini üreterek pazardaki payını artırmak istiyor. Bu durum da ister istemez değişik aşı türlerini gündeme taşıyor. Şu an, basına yansıdığı şekliyle bulunan aşıların virüsü engelleme oranı %70 ile %95 arasındadır. Aslında, eğer ilan edilen bu koruyucu rakamlar gerçeği yansıtıyorsa, oldukça etkileyici bir öneme sahiptirler denebilir. Zaten bütün aşılar yüzde yüz etkili olamazlar. Örneğin, en yoğun olarak kullanılan grip aşısı sadece %65 gibi koruyucu bir etkiye sahiptir.
Bizim önerimiz, aşılanma faaliyeti başladığında herkesin aşılanmasını tavsiye etmek şeklindedir.
Aşılama işinin risk gruplarına göre yapılacağı çeşitli ülkelerce ilan edildi. Bu, şu anlama geliyor: İlk aşılanacak kesim, sağlık personeli, eğitimciler ve polis teşkilatı, ardından ise önceden çeşitli rahatsızlığı (Kalp, tansiyon, şeker vb.) olanlar ve 65 yaş üstüdür. Bu kesimleri takiben aşı yapmak isteyen herkes ücretsiz olarak aşılanabilecektir.
Çeşitli ülkeler şimdiden aşı merkezlerini organize etmeye başladılar. Tahminen önümüzdeki yaz aylarından itibaren doğrudan doktor muayenehanelerinde de aşılar yapılacaktır. Herkes aşılarının ne zaman ve nereden yapabileceğini şimdiden sorup öğrenmelidir.
Herkese sağlıklı günler dileğiyle
Avrupa Dersim Riçikliler Derneği
03.12.2020