Çevre Köyleri
Coşık Hakkında Genel Bilgi
Coşık Hakkında
Tarihçe
Köyün Kürtçe orijinal ve yöresel olarak bilinen ve kullanılan adı Coşik’tir. . Devlet tarafından verilen Anıtçınar isminin bir kaynağı, dayanağı ve anlamı yoktur. Köy sınırlarında hiçbir çınar ağacı bulunmamaktadır, köyde bulunan en yaygın ağaç türü meşedir.
Coşik ismi, köyün sınırları dahilinde bulunan zirvesi meşelik olan tarihi ve kutsal mekanın adı olan Coşik Baba isminden gelmektedir. Köy;Celan, Çavuşan ve Cuwan olmak üzere üç bölümden oluşur. Ayrıca, Beroç (Beroç, aslında Beroj-Ber Roj, Güneşe dönük, Güneşe bakan anlamında) olan mezra ve yerleşkeler bulunmaktadır.
Coşik halkı büyük ölçüde siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı göç ederek başta Mersin, İzmir ve İstanbul olmak üzere yurt içi şehirlere ve ayrıca Avrupa’da çeşitli ülkelere yerleşmiştir. Coşiklilerin, çevre köylerce de bilinen en karakteristik özellikleri zeki, neşeli, şakacı, hazırcevap ve muzip, şen-şakrak olmalarıdır. Bu konu ile ilgili yaşanmış veya tevatür olan birçok hikaye anlatılmaktadır.
Ekonomi
Köyde traktörü olan bir hane yoktur, tarımsal işlerde köy dışından gelen traktörler bu hizmeti vermektedir. Ancak köyde 1 adet yolcu taşıma amaçlı işletilen minibüs bulunmakta olup, köyün dış bağlantısını sağlamaktadır. Köyde özel kullanıma mahsus otomobil ve minibüsü olan haneler de bulunmaktadır. Ayrıca köye 10 km mesafede bulunan Seyitli Köprüsü başındaki şehirlerarası karayolu üzerinde bulunan dinlenme tesisinden (Karakol kontrol noktası) taksi çağrılabilmektedir.
COŞİK KÖYÜ Dersim Mazgirt ilçesine bağlıdır.
Adını köyün yakınlarında bulunan COŞİK BABA ziyaretinden alır.
3 Mahalleden oluşur.
Cuvan, Çavuşan Cellan ve Beroç Mezrası vardır.
Komşu köyler; bağlı olduğu belde Muxindi(Darıkent), Goman(Yaşaroğlu), Hılman(Doğucak), Mankrak(Kuşaklı), Riçik(Geçitveren) ve Teman…